Podzimní brusinková sezóna je tu!

Americké brusinky jsou červené, podobají se olivám. Čerstvé mají všestranné využití v kuchyni a svou barvou zpestří jídlo. Mají pozitivní vliv na zdraví !

Pravé americké brusinky jsou červené plody velikosti oliv, tedy trochu větší než ty české.Jsou vhodné v kuchyni při přípravě jídel a nápojů a mají pozitivní vliv na zdraví. 
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky lékem i potravinou. Indiáni užívali bobule k hojení ran a zmírňování bolesti. Dnes je vyzdvihována jejich schopnost předcházet infekcím močových cest, což je způsobeno jejich protipřilnavým účinkem. Zabraňují bakteriím usazovat se na sliznici, nevznikne tak zánět močového měchýře nebo ledvin. 

Jak využít americké brusinky v kuchyni?

Čerstvé brusinky obsahují pektin. Když se povaří s vodou a cukrem, začnou želírovat a vznikne hustá omáčka. Hodí se k drůbeži, zvěřině, zelenině a také k dezertům nebo sýrům. Nadrobno pokrájené a jablečné, pomerančové nebo ananasové šťávy lze připravit ovocnou omáčku. 

Sušené brusinky  jsou vhodné jako rychlý snack, malá chuťovka mezi jídly, v  musli a jogurtu nebo k čerstvému ovoci.  Hodí se i do pečených dezertů. Skvělým tipem je také naložit sušené plody do rumu a vychutnat si je se zmrzlinou, k zákusku nebo koktejlu. 
Pozor: Čerstvé brusinky mají natrpklou chuť, před použitím do salátu nebo dezertu je oslaďte. 

TIP: Celý listopad se v KIDÓ bistru vaří s americkými brusinkami.

Každý den je možné ochutnat jedno originální brusinkové jídlo připravené majitelkou bistra Alenou Slámovou.

„Protože je v listopadu brusinková sezona, vaříme celý měsíc z čerstvých i sušených cranberries. Americké brusinky mají velmi všestranné použití. Osobně se na to moc těším, protože brusinky a dýňová semínka jsou dvě plodiny, které ráda přidávám prakticky do jakéhokoliv jídla,” říká Alena Slámová, která  připravuje jídla z čerstvých ingrediencí a zakládá si na originálních domácích receptech. 

Když se listy na podzim pestře zbarví, začíná v USA sklizeň brusinek. I u nás teď dostanete brusinky čerstvé – a to až do ledna. Díky své pevné slupce se dají brusinky velmi dobře zmrazit a při teplotě -18 °C vydrží v mrazničce nejméně rok. Více se dozvíte na  www.cranberries-usa.cz.

Jak americké plody zpracovává Alena Slámová, majitelka bistra Kidó na pražské Letné ve Šmeralově ulici? Přikládáme i jednoduchý recept.

Rozhovor si poslechněte ZDE

Šárka Málková, redakce zdraviamy.cz

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář