Kapří maso je nutričně hodnotné a dopřávat bychom si ho měli nejen o Vánocích

Kapří maso je nutričně hodnotné, v trávicím traktu člověka je rychle a snadno stráveno za 2–3 hodiny, protože obsahuje krátká svalová vlákna. Hlavní výživovou složkou masa kapra jsou bílkoviny. Ve 100 g masa kapra je obsaženo 17,6 g/100 g masa plnohodnotných bílkovin, které jsou svým složením srovnatelné s masem jatečních zvířat.

Výživové hodnoty ve 100 g kapřího masa

Živiny Množství (průměr)
Energetická hodnota (kJ) 485,00
Bílkoviny (g) 17,60
Tuky (g) 5,04
Nenasycené monoenové MK (g) 2,30
Nenasycené polyenové (g) 1,46
Sacharidy 0,03

Kapr patří mezi středně tučné ryby (2–10 % tuku) a obsahuje v průměru 4,7 g tuku na 100 g masa, v závislosti na stáří kapra, jeho výživě a samozřejmě ročním období. Tuk kapra je bohatý na esenciální (pro organismus nepostradatelné) omega-3 mastné kyseliny, které chrání organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Esenciální mastné kyseliny kapr získává složitými metabolickými procesy z fytoplanktonu. Tuk obsahuje i vitaminy rozpustné v tucích (A, D). Nespornou výhodou rybího masa je nízký obsah cholesterolu 7,3 mg/100 g masa. V mase kapra jsou i minerální látky – vápník, železo, draslík a fosfor.

Vzhledem k  uvedeným kvalitám je maso kapra vhodné pro přípravu nízkotučných diet pro lidi s nadváhou, diabetem mellitem (cukrovkou), vysokými hladinami cholesterolu a krevních tuků, osob s hypertenzí (vysokým tlakem), onemocněním žaludku, střev, žlučníku, pro děti a sportovce. Nízká energetická hodnota (485 kJ/100 g) způsobená nízkým množstvím tuků je ideální pro přípravu lehkých a energeticky málo bohatých pokrmů, což je výhodné pro většinu z nás (pokud k přípravě jídla nezvolíme takovou variantu, která zvýší obsah tuku ve výsledném pokrmu – nesmažit a nedoplňovat kapra o tučné omáčky). Dejme si proto kapra na talíř nejen o vánocích, ale nejlépe každý týden v dostatečném množství.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář