Vánoční ryba 3x jinak

O Vánocích kalorie neřešíme. Přesto bychom si ale měli rozmyslet, než na štědrovečerní tabuli zařadíme smaženého kapra a babiččin bramborový salát. Ne kvůli kaloriím – jednou za rok si zahřešit můžeme. Díky odlehčené večeři vám ale nebude těžko a budete mít sílu na návštěvy na Boží hod a sv. Štěpána. Navíc nebudete muset stát hodinu u pánve – stačí dát do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.

Pečený kapr s jarní cibulkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

·        4 filety kapra
·        sůl
·        1 svazek jarní cibulky
·        1/2 lžičky mleté sladké papriky
·        500 g brambor
·        150 g sójové smetany
·        30 g rostlinného tuku Flora Gold
·        rostlinný tuk Flora Gold na vymazání

Návod k přípravě:

Nejprve si připravíme ingredience. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulky (naštěstí je už koupíte celoročně) očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem Flora Gold vložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou papriku.

Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut.

Losos s celerovým pyré

Počet porcí: 4

Ingredience:

·        600 g lososa (filety)
·        3 polévkové lžíce rostlinného tuku Flora Gold
·        500 g celeru
·        250 ml sladké smetany
·        2 lžičky celozrnné hořčice
·        200 g brokolice
·        cherry rajčátka
·        mrkev
·        sůl, koření

Návod k přípravě:

Filety z lososa osolíme a okořeníme.

Opečeme z obou stran na rozehřátém rostlinném tuku Flora Gold, a odložíme na teplé místo.

Celerové pyré připravíme tak, že do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme sladkou smetanou a uvaříme do měkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.

Lososa podáváme s celerovým pyré, spařenou brokolicí, dozdobený cherry rajčátky a hoblinkami mrkve.

Treska s chilli, pažitkou a creme fraiche

Počet porcí: 4

Ingredience:

·        600 g tresky
·        80 g rostlinného tuku Flora Gold
·        200 ml bílého vína
·        400 g creme fraiche (francouzská specialita)
·        3 lžičky citronové šťávy
·        sůl, čerstvě mletý pepř, chilli paprička
·        menší hrst plocholisté petrželové nati

Návod k přípravě:

Filety tresky osušíme.

Rozpálíme polovinu množství rostlinného tuku Flora Gold v ohnivzdorné zapékací míse a zprudka opečeme filety po obou stranách. Osolíme a opepříme. Vyjmeme a přendáme na pečící papír.

Do mísy přidáme druhou polovinu rostlinného tuku Flora Gold, semínek zbavenou nakrájenou chilli papričku a za stálého mícháni vaříme asi 1 minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme creme fraiche a na mírném ohni povaříme asi 5 minut.

Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář