Řepkový olej – olej nad zlato

Doporučení ohledně zdravé výživy se točí kolem složení tuků. Alfou a omegou je jejich vliv na hladinu cholesterolu v krvi, největšího viníka nemocí oběhové soustavy. V tomto směru u nás mezi běžně používanými oleji jednoznačně vítězí olej řepkový. Jeho složení je v některých aspektech dokonce lepší než u olivového oleje, a ideálně odpovídá nejnovějším poznatkům o vlivu jednotlivých mastných kyselin v tucích.

 

Za krále rostlinných olejů považují lidé ten, který se lisuje za studena z oliv. A právě pro naše srdce je prospěšný zdánlivě podřadnější olej řepkový.

 

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného v říjnu 2012 společností STEM/MARK vyplynulo, že většina lidí sleduje pravidelně při nákupu rostlinných olejů, o jaký druh oleje se jedná. Použití řepkového oleje k přípravě pokrmů se u lidí liší. Uplatnění nachází v kuchyních necelé poloviny žen s dětmi do 15 let a pouze jedné třetiny samostatně žijících osob ve věku 30-50 let a seniorů nad 60 let věku. Více než tři pětiny dotázaných neví, zda je řepkový olej přínosný. Poměrně velké množství lidí není schopno říci, zda řepkový olej obsahuje spíše prospěšné mastné kyseliny nebo naopak ty nežádoucí.

 

„Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných více nenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a promítá se do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění.

 

Doporučuje se cca 100 ml řepkového za den.

 

„Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ uvádí Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin a dodává: „Přitom dnešní realita je úplně jiná – současné odrůdy řepky poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“

 

Přitom hned za hranicemi, u našich německých sousedů, se stal v roce 2010 řepkový olej nejoblíbenějším rostlinným olejem mezi spotřebiteli. Tuto pozici v roce 2011 nejenom obhájil, ale i posílil.

 

Na podporu spotřeby řepkového oleje zahájil v září 2012 Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin informační kampaň „Řepkový olej – olej nad zlato“. Úkolem tříletého projektu podporovaného EU je zvýšit povědomí o nutričních vlastnostech řepkového oleje a zvýšit jeho spotřebu.

 

Více informací k celému projektu je k dispozici na webových stránkách www.olejnadzlato.cz.

 

Mají lidé povědomí o užitečnosti řepkového oleje, co přinesl výzkum mezi nimi?… to už ví  RNDr.Barbora Večerková ze společnosti STEM/MARK a k ní se připojuje i odborník na výživu RNDr.Pavel Suchánek, který zdůrazní pozitiva řepkového oleje.

Rozhovor si poslechněte ZDE

 

Řepkový olej – olej nad zlato je název kampaně na podporu a vyšší spotřebu tohoto produktu. I do historie a různého využití vás zavede docent ing.Petr Baranyk z České zemědělské univerzity v Praze, katedry rostlinné výroby.

Rozhovor si poslechněte ZDE

 

Šárka Málková, Redakce Zdraviamy.cz

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář