Zdravá strava míří do škol za školáky po celé České republice

Vědí děti, že připravená svačina z celozrnného chleba a kvalitní šunky je mnohem zdravější než bageta ze školního automatu? Děti přirozeně jedí to, co jedí ostatní v jejich okolí, co vidí jíst doma.  Zapojením dětí do přípravy vlastních svačin hodlá spolek Zdravá strava do škol bojovat proti trendu dětské obezity.

Byl sestaven tým kvalifikovaných výživových poradců, kteří spolupracují se školami. Poradci doporučují vhodné potraviny a pokrmy školním jídelnám, organizují projektové dny, přednášky, besedy pro rodiče, hry pro děti a další.

Děti ve skupinkách podle zdravých receptů připravují svačiny. Svačina, která chutná nejvíce, je pak zařazena do nabídky školní kantýny.

Podle Jitky Palátové, která projektové dny řídí, si zdravou variantu svačiny školáci raději koupí, pokud ji znají. Na její přípravě se sami podílejí a chutná jim. Také děti učí, sledovat složení potravin a nejen množství, ale zejména kvalitu jídla.

„S dětmi otáčíme obaly a díváme se na složení a děti zjišťují, že existují různé přidané látky, barviva a aromata. Samy zjistí, že je lepší, když je jogurt ochucený opravdovou jahodou, než když je v něm chemická látka, která chutná po jahodách,“ popisuje práci s dětmi Palátová.

Nešvarem jsou přeslazené limonády, barevné sladkosti a příliš slané brambůrky, které si školáci mohou koupit z automatů- jsou podle odborníků jedním z velkých problémů školního stravování.

„Realita je taková, že méně než padesát procent českých dětí jí každý den ovoce a zeleninu. Naopak víc než třicet procent dětí denně konzumuje sladkosti a pije slazené nápoje,“ říká obezitoložka Jitka Kytnarová. Podle zakladatelky projektu Ivany Bednářové Častvajové je tak klíčové vzdělávat děti, aby si problematické pochutiny přestaly samy kupovat.

„Projekt je běh na dlouhou trať. Nechceme ve školách dělat revoluci a tvrdit, že je všechno špatně. Velmi respektujeme současnou legislativu a výživová doporučení pro školní stravování,“ dodává Bednářová Častvajová. Přesvědčují vedoucí školních jídelen, že lze vařit z čerstvých a lokálních surovin a zároveň nepřekročit danou cenu oběda.

AUDIO: Projekt Zdravá strava do škol představí zakladatelka Ivana Bednářová  Častvajová  a Jitka Palátová.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář