Červené víno spouští migrénu častěji u žen než u mužů

Záchvat migrény může vyvolat jídlo a pití. Nejčastěji to bývá konzumace alkoholu nebo čokolády. Paradoxně může migrénu vyprovokovat i půst či vynechání pravidelného jídla.

Migrénou jsou častěji postiženy ženy než muži. Pokud se migréna rozvine, může neléčená provázet pacienty po celý život. Migrénu nebo tenzní bolest hlavy mohou vyvolat různé spouštěče. Vliv může mít i životní prostředí, potraviny a i nedostatek vody v organismu (dehydratace). Většina pacientů vnímají jeden spouštěcí faktor, výjimkou nejsou hned dva.

Ženy, dejte si pozor na červené víno
Bolesti hlavy mohou vyvolat všechny druhy alkoholu, tedy tvrdý alkohol, pivo i víno, i když červené častěji než bílé. Bolest způsobí etylalkohol, ale svou roli hraje i nástup dehydratace provázející konzumaci alkoholu.

Téměř dvacet procent pacientů uvádí červené víno jako příčinu, přičemž u žen je tomu častěji. Dánské studie poukazují, že spouštěcí účinek červeného vína je silnější v kombinaci se sýrem.

Další nejčastěji uváděnou potravinou je čokoláda, kterou jako spouštěcí faktor opět identifikují ženy častěji než muži, a to téměř dvojnásobně. Jako další potravinové spouštěče bývají u citlivých osob uváděny:

– glutamát sodný ve vysokých dávkách a na lačno,
– kofein ve vysokých dávkách,
– některé další potraviny (např. sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky).

Nejíst a nepít je také problém
Pokud byste se ze strachu před migrénou jídlu nebo pití vyhýbali, také byste nečinili dobře. Vůbec nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je totiž právě absence jídla a pití. Bolení hlavy při hladu je většinou způsobené klesající hladinou glukózy v krvi. Zásadní pro léčbu je v tomto případě pravidelný jídelníček (menší dávky jídla podávané pravidelně). Důležité je i předcházet dehydrataci.

MUDr. Věra Peterová, CSc., neurolog:

„Jídla pro migreniky, by měla být z jednoduchých potravin, nic nakládaného, žádné ostré omáčky, spíše dušené, žádný glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry, ryby, hrášek, ořechy, čokoláda. Něco jako dušené nebo pečené přírodní kuřecí, opatrně s kořením, například kuře na medu, bylinkách. Optimální potravinou by byla příloha z čistě žitné mouky, nebo žitný chleba (bez pšeničné) nebo vařené brambory, rýže, k pití spíše jen voda, bylinné čaje. Zelenina spíše vařená nebo dušená, ochucené třeba pažitkou, petrželkou, přírodní chutě, jen osolené. Z ovoce optimálně banán…“

Čím rychleji bolest utlumíte, tím lépe
Pokud vás migréna zastihne, nesnažte se jí „přechodit“ nebo přetrpět. První pomocí jsou běžné léky proti bolesti, na trhu je však i volně prodejný lék speciálně určený pro tlumení migrény a tenzní bolesti hlavy s názvem Migralgin.

Jeho výhodou je, že využívá kombinace tří účinných látek (paracetamolu, kyseliny acetylsalicylové a kofeinu), což zvyšuje jeho účinnost a hlavně urychluje nástup účinku. Čím rychleji přitom bolest utlumíte, tím lépe. V náročných situacích, ve kterých se denně nalézáme, například při řízení automobilu na dálnici, na těžkém jednání v práci nebo ve společnosti vesele halekajících dětí, je každá minuta bolesti navíc zbytečná.

Přípravek je určen dospělým a mladistvým od 12 let.

AUDIO: Neuroložka Věra Peterová z polikliniky I.P.Pavlova potvrdí, že ženy více trpí migrénou než muži.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář