Jablka kam se podíváš? Vitamíny kam se podíváš!

Máte rádi jablka? Pak jistě milujete podzim, kdy na ně můžete narazit doslova na každém kroku. Na většině zahrad je minimálně jedna jabloň, rostou podél luk, narazit můžete také na jablečné sady a jabloně bývaly hojně vysazovány i podél cest. Tam by se však o kvalitě plodů dalo kvůli neustálé přítomnosti výfukových zplodin uvažovat.

Jablka jsou skvělá také tím, že je lze snadnou koupit v každém ročním období. Ale na podzimu je přece jenom nejkrásnější to, že ať už máte jablka vlastní, od sousedů nebo z obchodu, seženete ty naše – česká. A to znamená, že nepotřebují žádnou chemickou úpravu, aby přečkala transport do obchodů a supermarketů. A to zase znamená méně chemie na Váš stůl.

Jablka jsou v našich životech tak nějak všudypřítomná. První zmínka o nich, byť nepřímá je již dokonce v bibli. A i přesto, že to už bude nějaký pátek, jejich obliba neklesá. A to je velmi dobře, jelikož jablka patří k velmi zdravým a chutným druhům ovoce. A jako taková by měla být běžnou součástí našich jídelníčků.

Velká variabilita – nejen v konzumaci, ale i v druzích

Jak máte rádi jablka Vy? Chroupáte je jen tak, čerstvé a syrové? Nebo Vám učaroval jablečný mošt, přesnídávka, popřípadě kompot? Spousta lidí také nedá dopustit na klasický štrůdl, jablka v županu, nebo suší křížaly. Narazit ale můžete také na slanou pizzu s jablíčkem a světe, div se, je to příjemná kombinace. Zmínit bychom mohli také pálenku z jablek, avšak o tom, že je zdravá, bychom mohli polemizovat. Věříme, že byste náš výčet obohatili ještě o jiné způsoby, avšak pro názornost, jak my lidé dokážeme být vynalézaví, abychom si pochutnali, nám to plně dostačuje.
Stejně jako způsobů, podle kterých si můžeme na jablkách pochutnat, je i velké množství jejich druhů. Z těch u nás známějších zmiňme třeba tolik oblíbený druh Golden, Admiral, Atlas, Denár, Jonagold, Idaret, atd. Specifické postavení může mít třeba granátové jablko.

Proč jsou vlastně tak dobrá?

Význam v tom, že jsou jablka pozitivní a chtěnou součástí našeho zdravého jídelníčku je to, že jsou bohatá na vlákninu a obsahují ve větším množství vitamín C. Dále pak také vitamín D, E, B 6, B 12 a další a z minerálních látek je zastoupen především draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor a mangan. 
Díky vitamínu C sehrává konzumace jablek významnou roli pro Váš imunitní systém. Ten je obzvlášť důležité posilovat a chránit, neboť jenom jestli máte dostatečně silnou obranyschopnost, může Vaše tělo předejít zbytečným nachlazením a bojovat s negativním působením vnějších vlivů. K tomu je potřeba, samozřejmě mimo jiné činnosti, jako je dostatečný spánek, pohyb, otužování se, apod., tělu dodat právě dostatek vitamínu C.
Vláknina v jablcích zase působí blahodárně na náš zažívací trakt, což je také velmi důležitá součást organismu. Avšak pro některé jedince může být hůře stravitelná a v tom případě se mohou objevit problémy s nadýmáním. Ty by však měly po nějaké době, jakmile si tělo na vyšší příjem vlákniny zvykne, odeznít.
V kurzu jsou jablka také u všech, kteří se snaží nějaké to kilo shodit dolů. Díky tomu, že neobsahují příliš cukrů, dají se zapojit i do redukčních jídelníčků. Což je u některých žen, téměř celoživotní proces.
Když se na to podíváme ještě jednou, tak v jednom jablku vlastně získáváme tři výhody – posílení imunity, správné trávení a nízkokalorickou potravinu. To už je silný důvod pro to, zařadit je do svého jídelníčku. Jestliže ale nemůžete, nebo z nějakého důvodu nechcete, je na čase se poohlédnout po jiných potravinách, které by důležité vitamíny organismu doplnily. Jestliže byste rádi zvolili koncentrovanější formu, poohlédněte se například po doplňcích stravy. Kromě již zmíněného Vitamínu C na imunitu velmi dobře reaguje například rakytníkový olej.

Vyzkoušíte?

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář