Osteoporóza – tichá epidemie 21. století ohrožuje ženy i muže.

Osteoporóza je pro svůj zpočátku nebolestivý, němý průběh nazývaná tichou epidemií 21. století. V důsledku prodlužování průměrné délky života bude mít výskyt osteoporózy vzestupný trend. V současnosti trpí osteoporózou v České republice 1 200 000 lidí.

Jde o systémové metabolické onemocnění kostry, pří kterém se zvyšuje riziko zlomenin. Projevuje se bolestmi zad, snadnou lomivostí kostí i při běžné činnosti – při nepatrném pádu. Nejčastější jsou zlomeniny páteřních obratlů nebo krčku stehenní kosti. Celosvětové statistiky udávají, že jedna ze tří žen a jeden z pěti mužů utrpěli zlomeninu z důvodu osteoporózy.

Záludnost této nemoci spočívá v jejím plíživém, tichém počátku. Postižený nepociťuje žádné potíže. Ve chvíli, kdy je diagnostikována, je už na prevenci pozdě, léčba je obtížná..

Osteoporózou bývají častěji postiženy ženy, což je fakt daný genetikou. Jejich počet výrazně stoupá po menopauze.  V poslední době se ale osteoporóza  týká stále častěji i mužů.

Příčinou osteoporózy mohou být genetické faktory, nevyvážená strava, nedostatek vápníku a vitaminu D, nedostatek pohybu, věk nebo menopauza, toxické vlivy (alkohol, kouření), stres.

Prevence osteoporózy

Na prevenci osteoporózy tedy musí rodiče myslet již v době, kdy se tvoří kostní tkáň. Je důležité, aby se do ní denně uložilo 100 mg vápníku u 5-6 letých dětí, 400 mg v pubertě, 150 mg u mladších dospělých.

K základní prevenci osteoporózy patří dostatečný přísun vápníku, vitaminu D dostatek fyzické aktivity, vyvarování se obezitě, kouření či nadměrné konzumaci alkoholu.

Ve stravě by neměly chybět potraviny s vysokým obsahem vápníku, jako jsou mléčné výrobky (100 g bílého jogurtu obsahuje 140 mg vápníku), a vitaminu D, kterého je v našem organismu nedostatek především v době s nízkým slunečním zářením. Podle výživových doporučení by měly mléčné výrobky tvořit cca 10 procent denního příjmu potravin, tedy 2-3 porce; ryby, maso drůbež, luštěniny a vejce by měly tvořit 1-2 porce denně.

AUDIO: Co doporučuje pro zdravé kosti primářka Jana Čepová, z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol.

 

Pohybové aktivitě bychom se měli věnovat minimálně třikrát týdně jednu hodinu. Pokud nejsme příznivci fitness center, dopřejme si alespoň každodenní půlhodinovou podvečerní procházku.

Vápník a vitamin D důležité pro prevenci osteoporózy v naší stravě chybí, prokázala nejnovější studie výživových zvyklostí provedená Společnosti pro výživu

MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu, k výsledkům studií dodává: „V souvislosti s výskytem řady civilizačních onemocnění a alarmujícího počtu nemocných osteoporózou je důležité zvýšit konzumaci mléčných výrobků s nižším obsahem mléčného tuku, a to především kysaných mléčných výrobků, které jsou populací často lépe tolerovány a stávají se tak důležitým zdrojem pro příjem vápníku. Příjem vitaminu D v zimních měsících doporučuji zajistit buď vyšší konzumací jeho přirozených zdrojů, zvláště mořských ryb nebo jiných potravin, nejlépe mléčných výrobků obohacených o tuto složku výživy.“

Ing. Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského, situaci komentuje: „Spotřeba mléka a mléčných výrobků je v České republice stále pod evropským průměrem. V kategorii zakysaných mléčných výrobků zůstáváme pod evropským průměrem o více jak 2 kg.  Ve Finsku, které je na první příčce, je konzumace jogurtů oproti České republice více než dvojnásobná. Narůstající počet nemocných osteoporózou je v kontextu  těchto čísel jasným varováním. Stále musíme pracovat na osvětě, aby se konzumace kysaných mléčných výrobků zvýšila na žádoucí úroveň.“

AUDIO: Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu, k výsledkům studií, které se zabývaly dostatkem vápníku a vitamínu D ve stravě, dodává:


Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář