Elektrické cigarety jsou méně škodlivé než  ty klasické

I přes značné úsilí Světové zdravotnické organizace (WHO) se jen obtížně daří zvládnout epidemii kouření. U nás kouří přibližně necelé dva miliony lidí.

Klasické cigarety představují zdaleka nejvyšší zdravotní riziko, protože jejich uživatel kromě nikotinu vstřebává tisíce dalších škodlivých látek vznikajících při hoření tabáku.

Elektronické cigarety, které neobsahují tabák a nedochází v nich k žádnému hoření, jsou tudíž méně škodlivé.

 

E-cigarety s nikotinem nezabíjí, je to fáma

Ve Spojených Státech bylo hlášeno přes 2000 případů poškození plic a potvrzeno téměř 50  úmrtí, které spojovala anamnéza s vapováním, ale především olejnatých směsí se sloučeninami vitamínu E. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v této souvislosti vydalo varovné prohlášení. Připomeňme, že jen v USA zemře denně 1300 lidí v důsledku kouření.

„Nebyla to „úmrtí na e-cigarety“. Ty jsou na trhu více než 12 let a nic podobného zatím není známo. Od letošního srpna byla v USA hlášena poškození plic většinou u mladých, jinak zdravých lidí, kteří měli společné jedno: vapovali a to ilegální oleje s výtažky marihuany, tedy nikoli standardní e-cigarety. Je zjevné, že tyto e-cigarety pocházejí z podomní nelegální výroby. THC je snadněji možné připravit k vapování právě v oleji, zatímco v klasických e-cigaretách žádné oleje nejsou. Podezřelý zabiják je hlavně acetát vitaminu E, který se v olejích používá jako zahušťovadlo a byl prokázán u všech analyzovaných případů“, říká prof. MUDr. Eva Králíková z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Mohlo by se něco podobného odehrát v ČR?

Jak ale bylo uvedeno výše, úmrtí nebyla způsobena nikotinovými náplněmi, ale náplněmi pocházejícími z černého trhu, které obsahovaly acetát vitamínu E v kombinaci s jinou látkou, nejčastěji pak s v oleji rozpuštěným THC.  Klasické e-cigarety se považují za výrazný přínos v souboji o snížení úmrtí. Z léčebného hlediska je užití nikotinu v alternativách, jako jsou e-cigarety určitě nejlepší zprávou pro ty, kterým se nedaří skončit s kouřením. Nikotin sám o sobě není o nic horší, než kofein.

Alternativní formy užívání nikotinu (e-cigarety, nebo zahřívaný tabák) jsou o 95 % méně rizikové než kouření.

Účinná prevence kouření má pro stát pozitivní finanční efekt

Kouření má vliv na celkovou míru nemocnosti a úmrtnosti populace a tím i na střední délku života. Podstatnou ekonomickou položkou je ztráta produktivních let. „Účinná prevence kouření je nejen zadarmo, ale dokonce by byla pro stát zisková“, říká prof. Králíková a dodává: „Stát na škody způsobené kouřením vynakládá skoro dvojnásobek toho, co se vybere na daních z tabákových výrobků – hlavní položkou je ztráta produktivních let kuřáků. Momentálně se reviduje vyhláška MZem, kde by stačilo uvést povinnost jednotného balení, tedy krabičky bez neregulované plochy – obaly tiskne výrobce, bez nákladů státu.“

AUDIO rozhovor: Co se od odborníků dozvěděla Šárka Málková? Poslouchejte.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář