Zdravá snídaně

Kdyby vám vaše drahá polovička připravila snídani do postele, co by se servírovalo? Koblihy, koláče a káva? Chleba s máslem a se salámem? Nebo miska cereálií s jogurtem a jablíčko?

 

Snídaně je velmi důležitá už proto, že dodává  ráno tělu potřebnou energii. Pokud nesnídáte, máte zpravidla v poledne nebo k večeru velký hlad a jíte zbytečně velké porce jídla- přecpáváte se. Nesnídat je jednou z cest, jak nabírat přebytečná kila. Každé ráno když vstáváte a chystáte se nastartovat svůj organizmus,potřebujete  dostatek živin až do oběda. Je to první jídlo po dlouhých hodinách spánku, takže když ho vynecháte, brzy pocítíme hlad a únavu. Podle výzkumů pravidelně snídá jen necelá polovina Čechů.

 

Jednou z nejběžnějších snídaní u nás je jogurt. Ať už ovocný, nebo bílý, samotný, nebo s cereáliemi. Taková snídaně je nejen časově nenáročná, levná, ale i zdraví prospěšná. Proč?

 

Jogurt patří mezi zakysané mléčné výrobky, o jejichž pozitivním účinku byli přesvědčeni už naši předkové. Stěžejním technologickým krokem při výrobě zakysaných mléčných výrobků je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganismy (probiotické kultury), které patří mezi velmi „přátelské“ a jejich význam pro zdraví byl prokázán v mnoha klinických studiích. Jogurty jsou také cenným zdrojem kvalitních bílkovin. Z minerálních látek jsou mléčné výrobky cenné zejména pro vysoký obsah vápníku.

 

Pravidelná konzumace jogurtů chrání střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšuje zažívání, posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

Co zdravé jogurty obsahují, jak se skladují..to ví ředitel kvality a externi komunikace ing.Miloš Štafen ze společnosti Danone, a jak jsou jogurty zdravé potvrzuje MUDr. Petr Tláskal, CSc. z Pediatrické kliniky FN Praha Motol.

 

Záznam rozhovoru si poslechněte ZDE.

 

V souvislosti s celozrnnými cereáliemi je vyzdvihován především zdravotní efekt vlákniny, jejíž příjem bývá často nedostatečný. Celozrnné cereálie obsahují hlavně nerozpustnou vlákninu, v menší míře i vlákninu rozpustnou.

 

Nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice a zlepšuje střevní peristaltiku. Uplatňuje se proto v prevenci zácpy, žaludečních vředů, dráždivého tračníku, hemoroidů a nádorových onemocnění střev. Rozpustná vláknina dobře bobtná, a tím navozuje rychlejší pocit sytosti. Proto sníte i menší množství jídla. Vláknina také zpomaluje trávení a vstřebávání živin. Výsledkem je pokles hladiny krevního cukru a inzulínu, takže nemáme brzy pocit hladu. To má velký význam např. pro diabetiky.
Pokud sníte dvě lžičky jogurtu a misku cereálií, hlad mít budete. Pokud si dáte kelímek jogurtu, tři lžíce cereálií nebo půl balíčku sušenek, k tomu kousek ovoce a do kávy nebo čaje mléko, hlad mít zcela jistě nebudete.

 

Zaměstnejte svou fantazii a vytvářejte své snídaně co nejpestřejší. Kombinujte slunečnicový chléb s rajčaty nebo cereálie s rozmixovaným ovocem, udělejte si jednoduchý ovocný salát nebo třeba toast s kuřecí šunkou a cottage sýrem. Možností je spousta. Hlavní je hlídat si obsah tuku a velikost porcí.

 

Správné a pravidelné snídání vaše tělo jistě ocení a odmění skvělým pocitem: A v mnoha případech i shozenými kily. Ze studií také vyplývá, že děti, které pravidelně snídají, mají lepší náladu.

 

Šárka Málková, Redakce Zdraviamy.cz

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář