Proces detoxikace. Jak se stravovat?

Pokud se rozhodnete očištění organismu podstoupit, přistupte k tomu opravdu zodpovědně. Nezapomínejte ani na emoční složku vašeho těla, bez kterého nemůže fungovat na sto procent žádný sebelepší detoxikační program.   

Pomocí detoxikace (a pročištění střev)se snadno zvítězí nad  úhlavními nepřáteli, jakými jsou: zácpa, nadýmání, chronická únava a kožní problémy – přičemž získáváme víc a víc energie a naše břicho je stále plošší.

Lidský organismus je každý den zatěžován nevhodnou stravou a znečištěným životním prostředím. Proto se v těle ukládají různé odpadní látky. Pokud překročí určitou koncentraci, mohou v lidském těle působit potíže a vést k onemocnění. Je tedy vhodné  provádět pravidelnou detoxikaci organismu.

Proč je detoxikace nutná?

Tělo se potřebuje v pravidelných intervalech očistit od toxických látek, které neustále přijímáme každý den. Řadu z nich dostáváme v potravě, například v podobě barviv, aditiv, přídatných a konzervačních látek. Další dýcháme nebo absorbujeme kůží.

Očista těla pak pomáhá se zbavit jedovatých zplodin metabolismu. Detoxikace těla zároveň přináší posílení činnosti vnitřních orgánů jako jater, ledvin, střev, žaludku, plic, ale také kůže. Samozřejmé je, že zlepší i stav krve, sníží nebezpečný LDL cholesterol, stabilizuje hladinu krevního cukru. Také se nastartuje redukce tukových zásob, proto je před plánovaným hubnutím dobré udělat detoxikace těla, kilogramy potom mohou jít snáze dolů.

Stravování při detoxikaci je založeno na odlehčeném jídle. Pročištění střev pomáhá zajistit dostatečný příjem vlákniny a také pitný režim. Během detoxikace těla je nutné hodně pít, 3-4 litry tekutin denně.

Protože velká část potravin má kyselý charakter a lidské tělo často trpí překyselením žaludku, jsou tedy vhodné především zásadité potraviny.

  • Zelenina, ideálně v čerstvém stavu a zejména zelená,
  • Brambory,
  • Čerstvé ovoce,
  • Čerstvě vymačkané ovocné šťávy,
  • Čistá a čerstvá neperlivá voda,
  • Celozrnné obilniny a výrobky z nich,
  • Plodiny jako jáhly, bulgur, quinoa, pohanka,
  • Byliny,
  • Zelené nápoje, například z výhonků různých rostlin,
  • Zelené čaje,
  • Bylinkové čaje

Do detoxikačního jídelníčku nepatří maso, uzeniny, alkohol, káva, cukr, sůl, sycené a sladké nápoje,  pivo, mléko a výrobky z něj. Ty naopak organismus zanášejí a působí negativně na trávení.

Detoxikaci významně pomáhá sklenka vlažné čisté vody s pár kapkami čerstvě vymačkané citronové šťávy vypitá už ráno na lačno. Přináší úlevné pročištění střev.

Jak na detoxikaci organismu pohlíží nutriční poradkyně Veronika Pokorná? Poslouchejte.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář