Nepříjemné onemocnění kloubů zvané artróza

Artróza je onemocnění kloubů, kterým nejčastěji trpí osoby nad 50 let mající problémy s nadváhou. Čím dál tím častěji ovšem postihuje i podstatně mladší jedince nebo aktivní sportovce. Nejčastějšími příčinami jsou genetické dispozice, nadváha, abnormální zatěžování kloubů při sportu nebo zaměstnání, úraz, poruchy v molekulární látkové přeměně vazivového aparátu kloubů a v neposlední řadě poškození, které je způsobeno věkem neboli opotřebováním.

Nejčastější příčinou vzniku artrózy jsou genetické dispozice, přesto se lze v mnoha případech tomuto onemocnění vyvarovat nebo oddálit jeho vznik či zmírnit nepříjemné zdravotní komplikace a bolest. Základním pravidlem je dodržovat správnou životosprávu. Strava by měla být bohatá na omega 3 esenciální mastné kyseliny, ty jsou obsaženy např. v rybách. Dále je důležitý dostatečný přísun beta-karotenu a vitamínu C, které najdeme v čerstvém ovoci a zelenině. Vhodná je také konzumace ořechů nebo slunečnicových semínek s obsahem vitamínu C. Bílé pečivo bychom měli nahradit celozrnným, které obsahuje selen, jenž je rovněž pro naše klouby prospěšný.

Kloubním onemocněním jsou nečastěji vystaveni lidé s nadváhou, proto je třeba se jí vyvarovat a kromě dodržování správné životosprávy do našeho denního režimu zařadit také přiměřenou fyzickou námahu. Například pravidelné procházky či plavání jsou tím nejprospěšnějším pohybem pro naše klouby.

„Artróza je onemocnění kloubů, které postihuje zejména starší lidi od 55 let věku, ale mohou jí trpět i lidé podstatně mladší. Pokrývka kloubu, tzv. chrupavka, se postupně narušuje a způsobuje bolest. Člověk pak velmi citlivě reaguje na změnu počasí, nepříjemnosti se objevují při každodenním pohybu a postupem času jsou bolestivá místa cítit i v naprostém klidu a mohou narušovat běžnou relaxaci či spánek,“ říká Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Prospěšné látky pro naše klouby lze získat také prostřednictvím doplňků stravy. Jejich výběr vždy konzultujte se svým lékařem či lékárníkem. Kvalitní preparáty by měly obsahovat následující látky:

  • Glukosamin sulfát – základní látka pro tvorbu šlach, vaziva a kloubních chrupavek.
  • Chondroitin sulfát – je důležitou součástí mezibuněčné hmoty kloubní chrupavky, která má mimořádnou schopnost vázat vodu.  Zabezpečuje tedy elasticitu a dlouhodobou funkčnost chrupavky.
  • MSM (metylsulfonylmetan) – je významným zdrojem organické síry a je důležitý pro tvorbu kolagenu, chrupavčité a kostní tkáně. Kromě toho má analgetické a antiflogistické účinky, působí tedy proti bolesti a zánětu.
  • Esterifikované mastné kyseliny – podporuje zdraví a pohyblivost kloubů,  potlačují zánět.
  • Kyselina hyaluronová – je hlavní složkou kloubní tekutiny, která promazává kloub a tím snižuje tření kloubních ploch.
  • Rostlinné extrakty (např. z kůry boswellia serrata, zázvor, africká tradiční bylina harpagophytum procumbens) – mají většinou protizánětlivé účinky a pomáhají ulevit od bolesti.

Zdroj: DOUBLE-U PR, s.r.o. , Česká asociace pro speciální potraviny

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář