Diabetici mají restauraci, kde se mohou bez obav najíst
Od prosince mají diabetici jednodušší život při návštěvách restaurací. Síť bageterií Bageterie Boulevard nabízí lidem s cukrovkou vhodné menu. Pacientům tak odpadnou rizika, která jim při běžném stravování mimo domov hrozí. U vybraných pokrmů se dozví přesně nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů.
Pacienti s diabetem 1. typu si obvykle nemohou, tak jako zdraví jedinci, dát v restauraci jakékoliv jídlo, na které mají zrovna chuť. U každého pokrmu totiž potřebují znát přesné nutriční hodnoty včetně obsahu sacharidů, což většina restaurací nenabízí. Často se tak stane, že pacienti s cukrovkou zariskují, objednají si jídlo, u něhož neznají obsah sacharidů a aplikují nepřesnou dávku inzulínu.
,,Od svých 19 let se s diabetem potýkám na každodenní bázi. Je pro mne velmi složité přijít jen tak do restaurace a objednat si na co mám zrovna chuť. Zároveň mi je trapné se neustále vyptávat na nutriční hodnoty a pak na záchodě odhadovat jaký poměr inzulínu svému tělu dopřát. Proto jsem velmi ráda, že je v Česku konečně místo, kde mi podají kompletní informaci o složení vybraných pokrmů a dají mi tak prostor ke správnému výběru,“ vítá projekt Martina Vodičková, která s diabetem 1. typu bojuje již 7 let.
Proti svému onemocnění se ale rozhodla bojovat. Vystudovala lékařskou fakultu a nyní se zaměřuje na diabetologii, je vášnivou běžkyní půlmaratonů a za poslední rok uběhla okolo 1000 kilometrů. Aby mohla aktivně sportovat, potřebuje svému tělu dodávat nejen živiny, ale také správné množství inzulínu, v tom jí pomáhá moderní lékařská pomůcka. „Život s cukrovkou mi velmi usnadňuje inzulínová pumpa, bez které si už svůj život ani neumím představit. Pumpa ve dne v noci dávkuje do mého těla přesné množství rychle působícího inzulínu, takže už se nemusím potýkat s nepříjemnými situacemi a aplikací inzulínu pomocí inzulínových injekcí na veřejnosti,“ shrnuje svoje dojmy pacientka.
,,Jsme velmi rádi, že jako první řetězec v Česku můžeme představit několik produktů, které jsou vstřícné vůči pacientům s diabetem a pomohou jim ke snadnějšímu výběru. Lidé s tímto onemocněním se tak nebudou muset bát, že by v našich restauracích riskovali hyperglykémii nebo hypoglykemii, nemusí si nic složitě počítat a mohou si dát na co mají chuť. Doufáme, že tímto krokem povzbudíme k diabeticky přátelským krokům i další restaurační řetězce“, uvedla manažerka Bageterie Boulevard Martina Hájková. Jídla jsou speciálně označena modrým kolečkem, symbolem diabetiků na celém světě, a pacienti je v menu snadno rozeznají.
Více o kampani na www.sdiabetemnaplno.cz
Foto: Pokrmy vhodné pro diabetiky jsou v BB označeny známým modrým kolečkem, které uvádí správné nutriční hodnoty.
AUDIO rozhovor: Co se ještě Šárka Málková dozvěděla o kampani S diabetem naplno?