Chytré nakupování a zdravý jídelníček: Jak a proč číst potravinové obaly

„Když si chcete koupit třeba čokoládu a ve složení výrobku, který se jako čokoláda tváří je na prvních místech ve složení uveden cukr, rostlinný tuk a až někde vzadu kakaová hmota – kakaové máslo a kakao, je něco špatně. Podobně si můžete chtít koupit sýr, ale doma zjistíte, že jste si přinesli sýrový výrobek. Mléčný tuk je v něm z části nahrazený tuky rostlinnými. Pokud ho jen vložíte bezmyšlenkovitě do košíku, zjistíte to až doma podle konzistence a chuti,“ upozorňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

„Pokud sníte např. sušenku, výživová hodnota takové „porce“ se nerovná výživové hodnotě 100 g. Naopak porce jedné vydatně naplněné bagety bude mít vyšší výživovou hodnotu, než je údaj uvedený právě pro 100 g. Výhodou těchto informací je, že si sami můžete redukovat ty živiny, kterým se chcete vyhnout, ať už ze zdravotních důvodů nebo ze zájmu o zdravý životní styl,“ vysvětluje Karolína Hlavatá,

Ve složení potravin musí být uvedeny všechny složky v sestupném pořadí. To znamená, že na prvním místě je ta surovina, které výrobek obsahuje nejvíce. „Čím méně surovin bylo k jeho výrobě použito, tím lépe. Naopak, pokud je ve složení řada nejrůznějších surovin, měli bychom být obezřetní,“ upozorňuje dietoložka.

Jak s informacemi pracovat v rámci každodenní stravy?

Pokud chci hubnout, vybírám přednostně potraviny o nižším obsahu tuků, sacharidů, zato o vyšším obsahu bílkovin. Zajímavý je i údaj o obsahu vlákniny, zejména u potravin jako jsou snídaňové cereálie nebo pečivo.

Při nákupu potravin vždy sledujte datum použitelnosti, popř. datum minimální trvanlivosti. Pro zachování kvality potraviny je důležité sledovat i údaje o způsobu uchovávání po otevření.

„Na obalech výrobku najdeme také řadu log, ze kterých mají největší význam loga, které se vztahují k nutriční kvalitě potraviny (zde konkrétně logo Vím, co jím) a původu potraviny,“ upozorňuje Hlavatá.

Jak si správně sestavit jídelníček?

Největší problém při sestavování jídelníčku bývá ve velikosti přijímané porce. Velikost porce se nejlépe určí na základě výživové pyramidy pro Českou republiku. „Pro určení velikosti porce je důležité si alespoň zpočátku potraviny vážit, budete jistě překvapeni, kolik např. váží miska těstovin nebo jablko,“ konstatuje Hlavatá.

Jak si sestavit jídelníček na míru

První krok k sestavení jídelníčku na míru je začít se zápisem svých stravovacích zvyklostí. Již po několika dnech poznáte, kde jsou největší přednosti/nedostatky. Zapisujte poctivě vše, co sníte a vypijete, nezapomínejte ani na záznam příjmu tekutin a samozřejmě čas jídla. Nemusíte být nutriční terapeut, abyste poznali, že jíst 2x denně anebo během dne vypít litr sladké limonády není v pořádku, stejně tak jako chléb se salámem ráno, večer a v poledne. Své zápisky si pak zaneste do některých z dostupných aplikací (např. www.kaloricketabulky.cz nebo na www.stob.cz). Ihned dostanete zpětnou vazbu, kolik přijímáte energie a hlavních živin. Nebo můžete navštívit nutričního terapeuta, který vám jídelníček upraví přesně na míru.

AUDIO: Pár rad, jak si správně vybírat potraviny, vysvětlí doktorka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář