Tajemství zvané Moringa

Není tajemstvím, že i Češi čím dál tím více nakupují takzvané superpotraviny obsahující vysoký obsah vitamínů, minerálních látek i enzymů. Dokáží suplovat a dodávat tělu potřebné látky pro jeho správné fungování. Mezi oblíbené a nejznámější patří chia semínka, plody goji, mořské řasy nebo guarana. Méně typickou superpotravinou, kterou příliš neznáme, je právě Moringa oleifera, nebo-li Moringa olejodárná.

Moringa olejodárná je strom pocházející z podhůří Himalájí, kde se s ní seznámili místní léčitelé a díky svým vlastnostem se zpráva o jejích účincích šířila dál. První dochované zprávy o jejích účincích nacházíme ve starověké Indii, kde se stala nedílnou součástí tradiční Ayurvedy. Příslušníci královských rodin ji užívali pro její blahodárné účinky na duševní a emocionální zdraví, schopnost udržet mysl dlouho mladou. Velmi brzy však začala být považována za opravdový pramen mládí a jako takový se rozšířila po celém starověkém světě, od Indie, Egypta, starověké Řecko a Řím.
V novodobých dějinách se již v roce 1817 tématem Moringy zabývala Jamajská sněmovna, v tu dobu ještě jako britská kolonie. Při oficiálním jednání zde byl představen olej z Moringy, jako zdraví prospěšná přísada do salátů a pro kulinářské účely. V rámci britského impéria se poté jeho používání rozšiřovalo do mnoha koutů světa.
Dnes naleznete kvalitní rostlinu na Filipínách, východní Indii, Číně, jižní Africe a jihovýchodní Asii. Moringové stromy se pěstují hlavně v tropických a subtropických oblastech, kde se jí velmi daří. Velmi ceněná a užívaná je v oblastech Himalájí.

Výživové hodnoty:
Pouhý výčet látek obsažených v Morinze nám zcela neosvětlí její výjimečnost. Jde především o komplexnost a spojení, která z ní činí tak výjimečnou rostlinu.
? 25 x více železa než špenát,
? 17 x více vápníku než mléko,
? 15 x více draslíku než banány,
? 4x více vlákniny než ovesné vločky,
? 26 druhů protizánětlivých látek,
? 46 antioxidantů.

Obsahuje prakticky všechny neesenciální aminokyseliny, 26 protizánětlivých látek, 46 antioxidantů prospěšných pro zdraví a dlouhý život. V Morinze nalezneme vysoký podíl velice cenných omega mastných kyselin – omega-3, -6 a -9.

Kromě toho obsahuje v porovnání s mezi doposud prozkoumanými rostlinami, i nejvyšší koncentraci chlorofylu a zejména takřka zázračnou substanci zeatin stejně jako mnohé salvestroly, které jsou považovány za přírodní odpověď na rakovinu.
Zeatin patří do skupiny cytokininů, rostlinných hormonů. Všeobecně se předpokládá, že zeatin využitelnost živin v organismu v průměru zešestinásobí. Jedná se o přirozený neurotransmiter. Ten ovlivňuje to, zda se pro nás životně důležité aminokyseliny, vitamíny, oleje, antioxidanty a minerály dostanou právě tam, kde je opravdu potřebujeme, kde mohou přispět k udržení našeho zdraví, popřípadě pomoci ke zmírnění zdravotního problému. (Analýza obsahu zeatinu: Dr. Lowell J. Fuglieho, list Moringy obsahuje až 0,2 mikrogramů na gram hmotnosti, což představuje asi 1000-násobnou koncentraci v porovnání s jinými rostlinami.)
V neposlední řadě dělá tuto rostlinu výjimečnou až neuvěřitelná hodnota ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) vyjadřující její antioxidační potenciál. Ještě v žádné jiné potravině nebyla zjištěna hodnota ORAC na takové výši: až 75 000 jednotek.
Pro vegetariány a vegany mohou být její listy zajímavé, protože obsahují kvalitní rostlinnou bílkovinu.

„Jako bývalý profesionální sportovec jsem vyznavačem zdravého životního stylu, dlouho jsem hledal opravdu kvalitní doplněk, který by splnil moje nároky“, vysvětluje jednatel společnosti J&J Trading s.r.o Ing. Jan Kraus. „Moringu mi představil můj kamarád vegan. Začal jsem zjišťovat více a moje nadšení stoupalo. Průzkum trhu nás zavedl na Filipíny, odkud Moringu nyní dovážíme. Jsme si jisti prvotřídní kvalitou a správným způsobem zpracování, Moringu nám dodává rodinná firma, která se pěstováním Moringy úspěšně věnuje řadu let,“ dodává Kraus.

AUDIO: O rostlině u nás zatím neznámé hovoří Jan Kraus.

Vhodná je především tam, kde je potřeba zvýšený přísun živin, pro sportovce, seniory, vegetariány a vegany, děti i mladistvé v růstu, či pro ty, kteří mají velmi fyzicky či duševně náročné povolání.
Lze ji však využít i při řešení různých zdravotních obtíží právě díky obsahu a vlivu obsažených látek nebo třeba i při řešení nadváhy.

AUDIO: Jak se dá Moringa využít v kuchyni radí Štěpánka Čápová výživová poradkyně.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář