Zabijácké pečivo?“ – správné informace vás nasměrují

Bílé pečivo nám slepuje střeva, bezlepková dieta je nejlepším řešením na všechny zdravotní neduhy… Tyto a různé jiné mýty o pekařských výrobcích vyvrací odborníci z Fóra zdravé výživy. Kromě toho upozorňují na fakt, že chléb a pečivo mělo a má své místo ve vyváženém jídelníčku.

Obiloviny a pekařské výrobky provázejí náš jídelníček od nepaměti. Jsou důležitým zdrojem sacharidů, poskytují důležité vitaminy, minerální látky a vlákninu. Na druhou stranu ale přijímáme jejich prostřednictvím větší množství soli a i cukru a tuku. „Pečivo má v jídelníčku své místo, důležitý je však jeho výběr a v neposlední řadě i konzumované množství,“ uvádí Mgr. Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy.  Při výběru pekařských výrobků střídáme jednotlivé druhy. „Stejně jako ve všem platí pravidlo umírněnosti, není tedy správné, aby pečivo bylo dominantní složkou jídelníčku. Správná volba při nákupu má dvě pravidla – vybíráme podle složení a preferujeme menší velikost,“ dodává Mgr. Starnovská.  

AUDIO: Dávejte si pozor na množství pečiva v jídelníčku. Radi Vám Tamara Stárnovská a Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

 

Právě výběr pekařských výrobků není vždy úplně jednoduchý, což potvrzuje i prof. ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy: „Poměrně dobře je možné orientovat se
ve výrobcích balených. Výrobce musí na obalu vždy uvést surovinové složení, které je uvedeno v sestupném pořadí (na prvním místě je vždy surovina, které výrobek obsahuje nejvíce)
a ve výčtu musí být všechny suroviny, které výrobek obsahuje.“ Na většině výrobků najdeme tabulku nutričních hodnot, která nám může výběr také usnadnit (např. i obsah cukru a tuku
u jemného a trvanlivého pečiva). U nebalených pekařských výrobků je výběr složitější. „Nutričně výhodnější druhy jsou tmavší, neplatí to však beze zbytku, protože se může jednat o výrobek, který je přibarvený (karamelem, častěji ale praženými obilovinami). V případě, že kupujeme nebalené pečivo či chléb, informace o složení by nám měl podat prodávající personál,“ dodává prof. Dostálová.

AUDIO: Jak vybírat pečivo pro zdraví – odpovídají Jana Dostálová a Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy

 

Často se tápe v názvosloví jednotlivých výrobků – celozrnné, vícezrnné, speciální apod. jsou názvy, kterými jsouvýrobky nazývány pouze po splnění určitých podmínek.

Řada otazníků je také okolo lepku a bezlepkové diety, která je aktuálním módním trendem.
„V současné době dobrovolně vylučuje lepek ze stravy asi 1/3 Američanů v domnění, že jim bezlepková dieta pomůže zhubnout nebo vyřešit jejich zdravotní obtíže.  Podobné snahy můžeme pozorovat i u nás,“ uvádí doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., člen Fóra zdravé výživy a dodává: „existují onemocnění, u kterých je bezlepková dieta základním léčebným prostředkem, často je při nich třeba dietu dodržovat celoživotně. Pokud se ale jedná o preventivní dodržování této diety, nepodařilo se vědecky prokázat, že by takovéto počínání mělo nějaký zdravotní benefit.“

Více informací na www.fzv.cz.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář