Co způsobuje vysoké hladiny cholesterolu a jakým potravinám se vyhnout

Existují dvě základní formy cholesterolu „zlý“ LDL cholesterol a “hodný“ HDL cholesterol. LDL cholesterol způsobuje usazování přebytečného cholesterolu na cévních stěnách, následkem čehož dochází k zúžení cév, snížení průtoku krve a v konečném důsledku k nedokrevnosti cévou vyživované tkáně. HDL cholesterol plní naopak ochrannou funkci a zbavuje krev nadbytečného cholesterolu.

Příčiny vysoké hladiny cholesterolu

Vyšší hladina cholesterolu, přestože vážně ohrožuje zdraví, se neprojevuje žádnými příznaky. Při vysokých hodnotách se však mohou pod kůži objevovat tukové uzlíky, hlavně v oblasti kolem očí, na loktech, anebo kolen.  Obecně převládá názor, že vysoký cholesterol se nachází u lidí starších, obézních a u těch, kteří nedodržují zásady zdravého způsobu života. Ve skutečnosti se tento problém objevuje i u mladých a hubených lidí, kteří se stravují zdravě. Jak je to možné? Významnou úlohu zde hraje rodinná dispozice. Stejně jako cukrovka, vysoký krevní tlak je i vysoká hladina cholesterolu dědičná. Z dalších faktorů je třeba poukázat na kouření, špatné stravovací návyky, obezitu, nedostatek pohybové aktivity.

Cholesterol si organismus z části vytváří sám a také jej přijímáme z potravy. Tento proces však může být výrazně ovlivněn i složením jídelníčku a životním stylem.

Odborníci dnes již vědí, že pro snížení hladiny cholesterolu je zapotřebí toho udělat mnohem více…

Postupy při vysoké hladině cholesterolu

Naměřil Vám lékař vysokou hladinu cholesterolu? Pak by Vás měl obeznámit i s edukačním programem zaměřeným na zdravý způsob života, který zahrnuje: udržení optimální tělesné hmotnosti, změnu stravovacích návyků, pravidelnou tělesnou aktivitu, nekouřit či užívání vhodných doplňků stravy.

a) Snížení tělesné hmotnosti u obézních osob

Váha není vždy rozhodujícím měřítkem vysokého cholesterolu, ale snížení hmotnosti se doporučuje u všech obézních osob, u nichž dochází k nadměrnému zatížení srdce a cév. Ohledně snižování hmotnosti v důsledku zdravotních potíží je vhodné obrátit se na odborníka.

b) Tělesná aktivita

Správná fyzická zátěž posiluje oběhový systém a pomáhá při udržení optimální tělesné hmotnosti. V případě, že jste předtím vůbec necvičili, začněte nejdříve s mírnou fyzickou aktivitou (chůze, jízda na kole, plavání) anebo se poraďte s odborníkem.

c) Zdravá strava

Současnou úroveň výživy lze hodnotit jako nepříznivou. Abychom eliminovali zdravotní rizika, je nezbytné přijmout výživová doporučení zdravé stravy. Nejdůležitějším faktorem je skladba tuků v potravě. Mezi nevhodné se považují živočišné tuky a naopak bychom se měli zaměřit na kvalitní tuky rostlinného původu. Strava by měla být bohatá na vlákninu, vitaminy a nesmíme také zapomínat na pitný režim!

Vhodné potraviny:

Rostlinné tuky a oleje (řepkový, olivový), ryby a drůbeží maso, vhodné je i telecí anebo libové maso, syrová zelenina (hlavně listová zelenina, artyčoky) ale i vařená, celozrnné produkty, rýže, brambory, luštěniny.

Nevhodné potraviny:

Živočišné tuky a potraviny s jejich obsahem jako např. máslo, plnotučné mléko, sýry, vepřové a tučné hovězí maso, vejce, uzeniny, výrobky z bílé mouky, jednoduché cukry, pochutiny jako např. sušenky, smažené lupínky, smažená jídla, sůl a slaná jídla.

d) Doplňky stravy

Doplnění jídelníčku o antioxidanty a vlákninu vykazuje podpůrné účinky. Její součástí mohou být doplňky stravy, jejichž zdravotní efekt byl prokázán. U vysoké hladiny cholesterolu se doporučuje zaměřit se na koenzym Q10, vitamin C, E a vitaminy skupiny B, lecitin, omega kyseliny.

 

zdroj textu: Babinet.cz, Barny´s

Ilustrační foto: pixabay.com

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář